Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Cukinia

26.08.2015 11:34 | 0 komentarzy | 1 625 odsłona | red

DIETETYCZKA DYPLOMOWANA LUCYNA ZIAJKA RADZI. Mamy pełnię lata, korzystajmy więc ze wspaniałych darów natury. Chciałam Państwu polecić cukinię, która coraz częściej gości na naszych stołach.

0
Cukinia
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Należy do warzyw dyniowatych o wysokiej wartości odżywczej. Jej działanie porównuje się do działania czosnku i cebuli, a co najważniejsze, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Cukinia nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia w piekarnikach, grillowania, marynowania czy do spożywania w formie surowej jako przekąska między posiłkami (wybierajmy wtedy młodą cukinię do 25 cm).

100g cukinii to tylko 16 kcal! Dla porównania 1 duży pączek to ponad 300 kcal, 100 g czekolady (tabliczka) to ponad 500 kcal.
Surówkę z młodej cukinii polecam szczególnie przyszłym mamom ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i jodu, zapobiegają one powstawaniu wad rozwojowych u dzieci.

Zabieganym, zestresowanym oraz tym, którzy chcą podreperować swój układ nerwowy polecam zupę krem z cukinii. W pół godziny mamy smaczny, wartościowy posiłek.
Przygotowuję ją trochę na styl włoski, a mianowicie wybieram cukinię młodą, którą tylko myję, nie obierając ze skórki (pod nią jest najwięcej witamin).

Do naczynia z grubym dnem wlewam trochę oliwy z oliwek, wrzucam drobno pokrojoną cebulkę i 2 wyciśnięte w prasce ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkliła dorzucam pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Podsmażam kilka minut, a następnie dolewam trochę wody (można dodać bulionu). Do gotującej się potrawy, wrzucam jeszcze pokrojoną nać zielonej pietruszki, zieloną cebulkę, por, bazylię oraz łyżeczkę suszonego oregano.

Oczywiście dodaję sól i pieprz do smaku. Duszę wszystko razem ok. 20 minut, a następnie potrawę miksuję.
Do takiej zupy pasuje groszek ptysiowy lub grzanki np. czosnkowe.
Smacznego!
Przełom nr 33 (1205) 12.8.2015