Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Smakowita lazania

15.07.2015 00:00 | 0 komentarzy | 2 414 odsłony | red

Jeśli lubisz włoską kuchnię i chciałbyś poczęstować gości czymś naprawdę smacznym i sycącym, przygotuj lazanię.

0
Smakowita lazania
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
makaron lasagne, masło, ser żółty starty (ok. 100 g)
sos pomidorowo-mięsny: 2 cebule, puszka pomidorów lub przecier w kartonie, 500 g mielonej wołowiny, oliwa, sól, pieprz, ostra papryka (lub 1 łyżeczka przyprawy harissa)

sos beszamelowy: 50 g masła, 50 g mąki, 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na oliwę i podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek i mielone mięso. Zalewamy przecierem lub wrzucamy pomidory w puszce. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy użyć rozpuszczonej w wodzie kostki rosołowej. Dusimy ok. 40 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Wrzucamy do garnka pół kostki masła i mąkę. Kiedy mąka się zarumieni, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Naczynie do lazanii (może być blacha do pieczenia) smarujemy masłem lub oliwą i nakładamy warstwę sosu beszamelowego. Przykrywamy ją płatami makaronu (jeden obok drugiego). Kolejno układamy sos mięsny, sos beszamelowy, starty żółty ser i płaty makaronowe aż do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą musi być sos beszamelowy i ser.
Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekamy przez ok. 45 min. Odstawiamy na 15 min, żeby lazania lekko zastygła. Kroimy i podajemy na stół. Smacznego!
(E)
Przełom nr 27 (1200) 8.7.2015