Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Schab z mozzarellą i suszonymi pomidorami

01.07.2015 00:00 | 0 komentarzy | 1 526 odsłona | red

Danie nie jest banalne. Trzeba się przy nim trochę napracować. Gwarantuję, że będzie smakowało wszystkim, lubiącym południowe smaki.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas


Składniki:
6 plastrów schabu
garść świeżych ziół (tymianku, cząbru, oregano, majeranku, bazylii)
paczka sera mozzarella
pół słoiczka suszonych pomidorów (około 6 sztuk)
zalewa z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
cytryna
oliwa
sól, pieprz
świeży pomidor

Przygotowanie:
Zaczynamy od marynaty do mięsa. Mieszamy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, odrobinę soli i pieprzu, sok z połowy cytryny i otartą z owocu skórkę, zalewę z suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwy. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Dokładnie smarujemy marynatą z każdej strony i odkładamy do lodówki na godzinę, dwie. Wyciągamy tuż przed podaniem. Smażymy na patelni grillowej, aż się zarumieni (osobiście używam zamykanego, elektrycznego grilla. Wystarczą dwie, góra trzy minuty i schab jest gotowy). Układamy na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i suszone pomidory. Zawijamy w rulonik i wkładamy jeszcze na minutę na patelnię lub elektrycznego grilla, by ser trochę się rozpuścił. Schab jest mięsem suchym. Podaję go na plastrach świeżego pomidora. Dodatkiem do dania są ziołowe kopytka. Przygotowujemy je według tradycyjnego przepisu (gotowane ziemniaki, mąka, jajko) i dodajemy do nich garść świeżych lub ewentualnie trochę suszonych ziół. Gotujemy.
Anna Jarguz
Przełom nr 26 (1199) 1.7.2015