Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Tarta z rabarbarem i pomarańczami

02.06.2015 11:27 | 0 komentarzy | 1 759 odsłona | red

Przyznam wprost, że nie jest to ciasto z tych łatwych i szybkich w przygotowaniu. Wymaga od nas precyzji i czasu, bo w przeciwnym razie może nie wyjść. Swoim smakiem wynagrodzi nam jednak każdy trud.

0
Tarta z rabarbarem i pomarańczami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na kruche ciasto:
250 gram mąki
2 czubate łyżki cukru
szczypta soli
150 gram zimnego masła
6 łyżek zimnej wody
Nadzienie
co najmniej kilogram rabarbaru
200 gram cukru
cukier waniliowy
płaska łyżka cynamonu
cała pomarańcza
4 łyżki domowego dżemu

Mąkę, cukier, sól i rozdrobnione masło siekamy nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po trochu bardzo zimną wodę, wyrabiając ciasto w gładką kulę. Wkładamy do lodówki lub zamrażalki.

W tym czasie myjemy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go w centymetrowe paseczki. Wkładamy do garnka z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotujemy. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy, cynamon i dżem. Dokładnie mieszamy, nadal gotując. Jeśli sok nie chce odparować, wówczas możemy przecisnąć rabarbar przez sito i gotować na wolnym ogniu jedynie powstały w ten sposób sok, aż zredukuje swoją objętość. Następnie połączyć z rabarbarem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Tę większą rozwałkowujemy i układamy na dnie formy do tarty i jej bokach, do wysokości około dwóch centymetrów. Najpierw można piec spód przez około 15 minut. Gdy nabierze złotego koloru, wyjmujemy z piekarnika, nakładamy rabarbarowe nadzienie, a na górze układamy paski z pozostałego ciasta. Całość można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Po wyjęciu, posypujemy cukrem pudrem.
Anna Jarguz
Przełom nr 21 (1194) 27.5.2015