Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Prostota i smak na grillu

13.05.2015 12:08 | 0 komentarzy | 1 408 odsłona | red

Im prościej, tym lepiej - to zasada rządząca w wielu sferach życia, także w kuchni. Grillowanie jest jedną z sytuacji, w jakich możemy to sprawdzić.

0
Prostota i smak na grillu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jeśli mamy ochotę na coś naprawdę prostego w przygotowaniu i jednocześnie smacznego, możemy wykorzystać paprykę i pieczarki. Dla miłośników mięsa - proponujemy wołowinę na ostro.

Wołowina na ostro
Składniki: wołowina w plastrach - ilość w zależności od liczby osób, marynata (oliwa z oliwek, czosnek, pasta z papryki chilli - harissa, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw do grilla)
Wykonanie: Wołowinę w plastrach wkładamy do naczynia z marynatą i zostawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy i pieczemy na grillu, aż stanie się miękka. Przekładamy z jednej strony na drugą, żeby się nie przypaliła. Pamiętamy, że węgiel na grillu nie powinien się palić, tylko żarzyć.

 

Papryka i pieczarki na ostro
Składniki:papryka, pieczarki, przyprawy: sól, papryka, mieszanka przypraw do grilla
Wykonanie: Pieczarki dokładnie płuczemy i obrywamy im kapelusze. To właśnie je przyprawiamy i kładziemy na grill. Pieczemy, aż staną się miękkie. Przyprawioną paprykę można przekroić na pół i wydrążyć nasiona lub zapiekać w całości, z każdej strony, aż zmięknie. Zarówno pieczarki, jak i papryka są doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i kiełbas.(e)
Przełom nr 18 (1191) 6.5.2015