Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciastka supełki

28.04.2015 12:12 | 0 komentarzy | 2 049 odsłony | red

Przepis podaje Sylwia Kucharska z Paczółtowic

0
Ciastka supełki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

- Ciasto drożdżowe: 0,5 szklanki mleka; 0,5 kostki drożdży; 2 łyżki cukru. Wszystko to dokładnie mieszamy i wkładamy na ok. 20 minut do miski, do wyrośnięcia.
- 0,5 kostki masła (roztopić)
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko

 

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe mieszamy z pozostałymi składnikami. Żeby było dobre, powinno odchodzić od ręki. Odkrawamy kawałek i w rękach formujemy cienkie wałeczki. Robimy z nich supełki. Kładziemy na blachę w sporej odległości od siebie, żeby miały miejsce na wyrośnięcie. Pędzelkiem smarujemy ciastka żółtkiem wymieszanym z mlekiem, aby ładnie wyglądały po upieczeniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około pół godziny na złoty kolor. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Pysznie smakują z dżemem. (E)
Przełom nr 16 (1189) 22.4.2015