Porady
Żurek nie tylko na święta
Przepis podaje Janina Latko z Koła Gospodyń Wiejskich w Młoszowej.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
Żurek - do litra letniej wody dodajemy łyżeczkę soli, 4 łyżki razowej mąki, kilka ząbków czosnku i odrobinę cukru. Kisimy w cieple przez 4-5 dni.
1 kg surowej białej kiełbasy
1 kg kości wieprzowych
Sposób przygotowania:
Kiełbasę gotujemy w wodzie na małym ogniu przez ok. 15 minut. Wyjmujemy, kroimy w plasterki i nakładamy na talerze. Kości gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 1,5 godziny. Dolewamy do wywaru ukiszony żurek oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, maggi, majeranek.
Nalewamy do talerzy z pokrojoną kiełbasą. Smacznego!
Przełom nr 15 (1188) 15.4.2015