Porady
Pychotka
Przepis podaje Krystyna Żurek z KGW w Lgocie
Składniki: powidła śliwkowe, orzechy włoskie, rodzynki, galaretka w proszku.
Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka, 3 łyżki gęstej śmietany
Ciasto zagnieść na stolnicy i podzielić na dwa placki. Obydwa rozwałkować. Posmarować z jednej strony powidłami, posypać pokruszonymi orzechami i rodzynkami zaparzonymi w gorącej wodzie. Posypać galaretką. Zapiekać każdy placek w piekarniku przez ok. 20 minut.
Masa budyniowa: pół litra mleka, 4 żółtka, pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki stołowe wódki.
Miksujemy i lekko podgrzewamy na blasze, żeby zgęstniało. Do wystudzonej masy dodajemy kostkę margaryny i alkohol
Masa białkowa: 8 białek (pozostałe z jajek na ciasto i masy budyniowej), 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ubijamy pianę i nakładamy na każdy placek. Zapiekamy po ok. 10 minut w piekarniku.
Na jeden placek nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim (masą białkową do spodu). Na wierzch nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy np. białą czekoladą. Smacznego!
Przełom nr 13 (1186) 1.4.2015