Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Snickersowe ciasteczka

01.04.2015 13:19 | 0 komentarzy | 1 631 odsłona | red

Ciasteczka z orzechami i czekoladą są idealne jako chrupiąca przekąska do kawy. Kochają je również dzieci. Z herbatą stanowią świetny podwieczorek.

0
Snickersowe ciasteczka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady (100 gramów), pół tabliczki mlecznej czekolady (50 gramów), czubata łyżka kakao, 4 batoniki z orzechami i karmelem typu snickers (w sumie około 200 gramów), 150 gramów cukru, cukier waniliowy, 170 gramów masła, 200 gramów mąki, jajko, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, opcjonalnie orzechy, rodzynki, płatki migdałów, słonecznik, łyżka miodu

Przygotowanie:
Batoniki kroję na małe kawałki (to zajęcie można zlecić dzieciom, lubią czuć się potrzebne w kuchni). Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż ostygnie. W tym czasie ucieram masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję jajko i nadal ucieram. Następnie stopniowo wlewam do masy rozpuszczoną czekoladę i mieszam łyżką. Na końcu dodaję mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gdy składniki się wymieszają, dodaję około połowy drobno posiekanych batoników.
Na blasze rozkładam papier do pieczenia i rękami formułuję kulki, które następnie spłaszczam. Każde posypuję resztą batoników (opcjonalnie ciastka można posypać dodatkowo posiekanymi drobno orzechami laskowymi, płatkami migdałów, słonecznikiem wcześniej podgrzanymi z miodem). Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Ciasteczka najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Należy je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniczku.
(AJ)
Przełom nr 12 (1185) 25.03.2015