Porady
Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
To danie idealne na romantyczny wieczór we dwoje, jak i rodzinny obiad w tygodniu. Jest efektowne, znakomicie smakuje i - co najważniejsze - błyskawicznie się je przygotowuje.
Składniki:
jedna polędwiczka wieprzowa
ser mozzarella
garść suszonych pomidorów
sok z połówki cytryny i starta skórka z cytryny
3-4 ząbki czosnku
mieszanka ziół dalmatyńskich (oregano, bazylia, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, szałwia)
sól, pieprz, oliwa, garść oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyszczam z błonek, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram roztartym czosnkiem połączonym z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i ziołami. Mięso owinięte w folię spożywczą odkładam na około godzinę do lodówki (można też przygotować je dzień wcześniej).
Na rozgrzanej patelni, posmarowanej delikatnie oliwą, polędwiczkę podsmażam z każdej strony. Gdy „odpocznie", kroję na 3-,4-centymetrowe plasterki i ustawiam pionowo w żaroodpornym naczyniu. Układam na górze pomidory suszone pokrojone w paseczki i ser mozzarella. Całość polewam sokiem z połówki cytryny i startą skórką z cytryny. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza około 15 minut.
Mięso można podawać z ryżem polanym sosem spod potrawy albo grzankami z czosnkiem.
Anna Jarguz
Przełom nr 11 (1184) 18.3.2015