Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Orientalny kurczak

04.03.2015 11:28 | 0 komentarzy | 1 566 odsłona | red

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam to danie, dodałam gotowego sosu do potraw chińskich. Kolejnym razem już nie popełniłam tego błędu.

0
Orientalny kurczak
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Kuczak po chińsku to danie lekkie, kolorowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Można go podawać z ryżem albo sojowym makaronem.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
czerwona papryka
duża marchewka
garść grzybków mun (można je dostać w każdym dużym markecie)
30 dag fasolki szparagowej (dla zabieganych proponuję mrożoną mieszankę przypraw do dań po chińsku)
4 szalotki
pół słoiczka pędów bambusa w zalewie
garść kiełków soi z zalewy
łyżka lub dwie mąki ziemniaczanej
makaron sojowy
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, starty imbir, sos sojowy, olej z pestek sezamu, przyprawa
5 smaków

Przygotowanie:
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić we wstążki. Przygotować marynatę
(4 łyżki sosu sojowego, trochę oleju, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pół łyżeczki startego, świeżego imbiru, łyżeczka przyprawy 5 smaków). Mięso wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczymy grzyby, warzywa kroimy w cienkie paski. Na patelni szklimy szalotkę, następnie dodajemy mięso, obtoczone wcześniej w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa z dodatkiem sosu sojowego, soli, pieprzu i ostrej papryki. Dodajemy je do mięsa i mieszamy. Wlewamy ok. 3/4 szklanki bulionu. Podajemy z makaronem sojowym przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Anna Jarguz
Przełom nr 8 (1181) 25.2.2015