Porady
Po meksykańsku
Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, może spróbować zrobić tortillę z pysznym i rozgrzewającym nadzieniem. Jeśli natomiast wolicie zjeść coś mniej ostrego, zastosujcie wersję z mniejszą ilością piekących przypraw.
Wszystkie składniki dostępne są w lokalnych sklepach. Nie powinniście mieć problemu z przygotowaniem meksykańskiego dania w zaciszu domowym.
Składniki:
placki tortilli
pierś z kurczaka
cebula
papryka czerwona (w wersji na ostro dodajemy także jalapeno)
kukurydza z puszki
fasola czerwona z puszki
przecier pomidorowy lub sos
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do dań meksykańskich
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulkę. Dorzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i pozostałe składniki. Chwilę dusimy, aż trochę odparuje. Można próbować i doprawiać według uznania. Nakładamy na tortillę i zawijamy. Zwinięte placki oprószamy żółtym serem oraz ostrą papryką i układamy na blachę. Wkładamy do piekarnika (może być wersja z grillem) i pieczemy, aż ser zacznie się topić. Nakładamy na talerze. Smacznego!
(E)
Przełom nr 07 (1180) 18.2.2015