Porady
Czekoladowe muffinki
W długie zimowe wieczory dzieciom często się nudzi. Zaproś je do wspólnego pieczenia. Razem możecie zrobić na przykład muffinki. Zabawa jest przednia, nie tylko podczas przygotowania ciasta, ale również zdobienia babeczek.
Składniki:
230 g mąki
2 jajka
150 g cukru
cukier waniliowy
2 czubate łyżki kakao
150 g czekolady mlecznej i gorzkiej
150 g śmietany
80 ml oleju
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sól i proszek do pieczenia mieszamy. W drugiej misce do roztrzepanych jajek dodajemy śmietanę, następnie olej. Łączymy składniki suche i mokre. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką. Nakładamy do foremek (z tej ilości ciasta wychodzi około 20 muffin). Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. By babeczki były jeszcze bardziej czekoladowe, po wyciągnięciu z pieca proponuję nakłuć je patyczkiem do szaszłyków, a następnie polać czekoladową polewą (w rondelku mieszamy pół gorzkiej i pół mlecznej czekolady oraz dodajemy łyżkę masła). Zdobienie muffinek zależy od wyobraźni dzieci.
(AJ)
Przełom nr 6 (1179) 11.2.2015