Porady
Bruschetta z krewetkami
Kanapkę z szynką czy serem każdy zna i każdy zrobi. Dla odmiany proponuję bruschettę z krewetkami i pomidorami. To równie prosta w przygotowaniu przekąska. Smakuje jednak wyjątkowo.
- 250 gramów krewetek
- bagietka
- 2-3 pomidory
- suszone zioła
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki obieramy i czyścimy. Polecam osobiście te surowe. Wstępnie ugotowane często są bez smaku i potrafią zepsuć potrawę. Czyszczenie krewetek jest bardzo proste. Najpierw usuwamy pancerz i ogonek. Następnie przy pomocy ostrego noża wyciągamy jelito. Do tak przygotowanych i opłukanych krewetek dodajemy 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, sok z 1/3 cytryny, łyżkę oliwy. Odstawiamy na kilkanaście minut.
W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, dodajemy do nich sól, pieprz i suszone zioła (oregano, bazylię, tymianek). Zioła lepiej smakują świeże, jednak o tej porze roku trudno je dostać. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy.
Krewetki smażymy na oliwie, pamiętając, że jej temperatura dymienia jest niższa niż oleju. Potrzebujemy na to dosłownie trzech-czterech minut. Przy końcu smażenia dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na bagietce układamy pomidory, następnie krewetki. (AJ)
Przełom nr 3 (1176) 21.1.2015