Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

WARIACJE NA TEMAT PIZZY

14.01.2015 12:41 | 0 komentarzy | 2 398 odsłony | red

Po świętach wielu z nas ma w lodówce rozmaite produkty i nie bardzo wie, jak je wykorzystać. Wędlinę, sery, warzywa - to wszystko można zjeść ze smakiem, przygotowując domową pizzę.

0
WARIACJE NA TEMAT PIZZY
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
ok. 4 dag drożdży
woda
30-40 dag wędliny (szynki, salami, parówek)
ok. 50 dag żółtego sera
ok. 50 dag pieczarek
czerwona papryka
4-5 cebul
pół główki czosnku
przecier pomidorowy albo pomidory w puszcze
dowolnie: oliwki, marynowana papryka, suszone pomidory, ogórek kiszony, karczochy

Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy do mąki z solą i ugniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut, by wyrosło. W tym czasie wędlinę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Podobnie cebulę z czosnkiem, pieczarki i czerwoną paprykę. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy go na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na blasze i czekamy kilka minut. Następnie nakładamy na ciasto porcję przecieru (lub pomidory z puszki), łyżkę musztardy, cebulę z czosnkiem, układamy wędlinę, przygotowane wcześniej dodatki (pieczarki, paprykę, oliwki, itp). Na końcu posypujemy żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po wyciągnięciu obficie posypujemy suszonym oregano. Z tej ilości ciasta powinniśmy przygotować trzy pizze na cienkim spodzie. Na każdą można położyć inne dodatki, by wszystkim w rodzinie dogodzić. Pizza smakuje także na następny dzień. Można ją zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofalówce.
Przełom nr 1 (1174) 7.1.2015