Porady
Smak dzieciństwa rabarbar
Każdy, kto choć raz był na obozie czy kolonii, musiał spróbować ciasta czy kompotu z rabarbarem. Warzywo warto jeść także w dorosłym życiu.
Rabarbar inaczej nazywany jest rzewieniem. Jak informuje nasz ekspert Joanna Małecka z Fundacji BioOgrody, kilka tysięcy lat przed naszą erą był jednym z droższych leków. W stanie naturalnym rośnie w Chinach i Tybecie. W Polsce to roślina uprawna.
W kuchni rabarbar jest powszechnie wykorzystywany. Ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak. Im czerwieńszy kolor ma roślina, tym jest słodsza.
- Mam rabarbar u siebie w ogrodzie. Jest to roślina dość dekoracyjna. Okresowo ścinam łodygi z liśćmi i raczę swoich domowników doskonałym kompotem rabarbarowym - podkreśla Joanna Małecka.
Rabarbar jest ceniony w kuchni nie tylko z uwagi na swój smak. Posiada wiele cennych właściwości.
- Roślina reguluje produkcję soków żołądkowych, a co za tym idzie - pobudza trawienie i łaknienie. Jeśli ktoś ma problemy z zaparciami, również powinien ją spożywać. Ma bowiem właściwości przeczyszczające - informuje nasz ekspert.
Kompot z rabarbaru polecany jest ze względu na właściwości zmniejszające pragnienie. Powinny go pić panie z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, w okresie klimakterium, a także młode osoby borykające się z trądzikiem oraz mężczyźni z przerostem gruczołu krokowego. Małecka przestrzega przed jego nadmiernym jedzeniem.
- Wypłukuje wapń z organizmu i powinien być podawany w rozsądnych dawkach dzieciom. Pod żadną postacią wyciągów z rośliny nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na kamicę nerkową - dodaje Małecka.
Rabarbar łatwo się rozmnaża.
W zielarstwie najcenniejszy jest korzeń o charakterystycznej żółtej barwie i kłącze. (AJ)
Przełom nr 48 (1170) 3.12.2014