Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Jabłecznik w murzynku

26.11.2014 12:43 | 0 komentarzy | 2 204 odsłony | red

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, goszczących na naszych stołach. Komu się znudziło w tradycyjnej wersji, niech wypróbuje przepis naszej czytelniczki, Katarzyny Jaworek z Mętkowa

0
Jabłecznik w murzynku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

Ciasto:
4 jajka
15 dag cukru
6 łyżek oleju
1 szklanka mąki
2,5 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżki proszku do pieczenia
pół łyżki octu
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki zielone

PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając, wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Gęstym musem przekładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem.(AJ)
Przełom nr 46 (1168) 19.11.2014