Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto bakaliowe z kremem rumowym

19.11.2014 12:57 | 0 komentarzy | 5 087 odsłon | red

Spodziewasz się wizyty rodziny czy przyjaciół i nie wiesz, czym ich ugościć? Wypróbuj przepis na ciasto bakaliowe z kremem rumowym. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa

0
Ciasto bakaliowe z kremem rumowym
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
25 dag cukru pudru
500 ml śmietany 18%
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki octu
4 łyżki kakao
6 łyżek maku
30 dag bakalii
(orzechy, rodzynki, kokos, migdały)

Krem:
1,5 kostki masła
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml mleka
2 łyżki rumu

przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubijamy z połową cukru pudru. Dodajemy śmietanę. Nadal ubijając, wsypujemy po troszeczku mąkę wymieszaną z sodą. Dodajemy pozostały cukier oraz ocet. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej bakalie. Każdą z części dokładnie mieszamy. Na blaszce (wymiary 22×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy kolejno trzy ciasta - około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę oraz rum. Dokładnie ubijamy. Mleko zagotowujemy. Gorące mleko cienkim strumykiem wlewamy do masy jajecznej, ubijając ją trzepaczką. Masę gotujemy na małym ogniu. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Stopniowo dodajemy po łyżce kremu jajecznego. Ucieramy.
Kremem przekładamy upieczone placki. Ciasto polewamy polewą i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Przełom nr 45 (1167) 12.11.2014