Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sadzone na słodko

12.11.2014 09:12 | 0 komentarzy | 1 635 odsłona | red

Jajka sadzone zna chyba każdy z nas. Mało kto jednak próbował sadzonych w wersji na słodko. Nasza czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa przekonuje, że danie smakuje wyśmienicie i efektownie się prezentuje.

0
Sadzone na słodko
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

składniki:

Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1/3 łyżki proszku do pieczenia
1/3 łyżki octu

Krem:
szklanka śmietany 30%
łyżka cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
3 połówki brzoskwiń z syropu

przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Ostrym nożem wycinaj w upieczonym cieście owalne elipsy.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną posmaruj wykrojone elipsy. Z połówek brzoskwiń zetnij czubek i połóż go na przygotowanym ciastku tak, aby przypominał żółtko jajka. Deser przed podaniem schłodź w lodówce.

Przełom nr 44 (1165) 5.11.2014