Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pleśniak z owocami

29.10.2014 08:23 | 0 komentarzy | 3 547 odsłony | red

Przepis podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa

0
Pleśniak z owocami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas


Składniki:

Ciasto:
65 dag mąki
pół kostki masła
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru kryształu
1 łyżka cukru waniliowego
6 żółtek
3,5 łyżki śmietany 18%
3,5 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Piana:
6 białek
3 łyżeczki kisielu
pół szklanki cukru
Dodatkowo:
40 dag owoców sezonowych (np. malin, truskawek, jagód, porzeczek itp.)

Przygotowanie
Mąkę przesiej na stolnicę. Posiekaj z masłem i margaryną. Dodaj żółtka, cukier kryształ i waniliowy, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodaj kakao i zagnieć ciasto. Większą część ciasta włóż na godzinę do lodówki, a mniejsze do zamrażalnika.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj kisiel oraz cukier. Ubij mikserem.
Ciasto z lodówki rozwałkuj i wyłóż na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Na cieście ułóż owoce. Na nie zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Wyłóż pianę, wyrównaj. Na wierzch zetrzyj pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przełom nr 42 (1164) 22.10.2014