Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto z jabłkami, galaretką i masą budyniową

30.10.2012 13:30 | 0 komentarzy | 11 331 odsłon | red
Przepis podaje Anna Bodzenta z Trzebini
0
Ciasto z jabłkami, galaretką i masą budyniową
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis podaje Anna Bodzenta z Trzebini

Ciasto: 1 margaryna, 1 szklanka cukru pudru + cukier waniliowy, 0,5 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka + 1 całe jajo, kwaśna śmietana (ile zabierze, aby ciasto było wolne)
Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać resztę składników i upiec cztery placki.

Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek winnych, 1 galaretka pomarańczowa, 5 łyżek wody, 1 szklanka cukru.
Jabłka utrzeć, podsmażyć, dodając wodę i cukier. Do gorącego musu jabłkowego dodać galaretkę, wymieszać. Można dodać soku z cytryny.
Masa budyniowa: 0,5 l mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki pszennej, 5 łyżek cukru.

Ugotować budyń: odlać pół szklanki mleka, resztę ugotować z cukrem; w szklance rozpuścić mąki i wlać na gotujące się mleko. Zagotować i ostudzić.
Utrzeć pół kostki masła i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać. Pod koniec ucierania dodać dwie łyżeczki kakao, olejek rumowy i kieliszek spirytusu.
Można dodać sok z cytryny.
Przekładać placki - masa budyniowa w środku. Górną warstwę posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień, gdy nawilgnie.
(em.)
Przełom nr 42 (1063) 24.10.2012