Porady
Naturalne lekarstwo. Pietruszka
Choć często jest tylko dekoracją na talerzu, bywa zdrowsza niż serwowane danie.
Choć często jest tylko dekoracją na talerzu, bywa zdrowsza niż serwowane danie.
Lista zalet pietruszki wydaje się nie mieć końca.
- To wspaniała roślina, ponieważ w całości jest zdrowa i smaczna – podkreśla Joanna Małecka z Fundacji Bio-Ogrody i wylicza najważniejsze zalety pietruszki: jej jedzenie zapobiega przykremu zapachowi z ust, wzmacnia serce, zęby i kości, poprawia odporność organizmu, pomaga przy zgadze czy leczeniu nerek, pęcherza moczowego i dróg moczowych. Ponadto, ze względu na najwyższą zawartość potasu wśród produktów spożywczych, idealnie nadaje się do kuracji oczyszczających organizm.
- To doskonały lek, natomiast w kuchni pietruszka jest królową. Dodajemy ją do zup, sosów, potraw. Wzmaga apetyt i niweluje zaburzenia trawienne. Ze względu na działanie antyseptyczne i moczopędne często stosowana jest w stanach zapalnych. Wyciąg z pietruszki to element wielu kosmetyków do cery trądzikowej i wrażliwej. Często stosuję okłady z wyciągu pietruszki na ukąszenia komarów i os. Niestety, ekstraktów powinny unikać kobiety w ciąży i małe dzieci – radzi znawczyni ziół. (AJ)
Przełom nr 40 (1162) 8.10.2014